NARiNKALE Gazetesi, 2013 yılının ilk günü ile birlikte 44. yılına giriyor.
01 Ocak 1969 tarihinde yayın hayatına başlayan bu gazete, yarım asra yaklaşan ömrüyle, Ağrı’da Mesuliyet gazetesinden sonra, en uzun ömürlü gazetedir. il veya ilçelerde, zor şartlarda yayınlanan günlük bir gazeteyi bunca yıl yaşatmak, hem de geliştirerek devam ettirmek büyük bir başarıdır.
Önceki yıllarda, gazete yazılarının nasıl dizilip hazırlandığını, bugün çoğumuz bilmeyiz. Hele yeni nesil hiç bilmez. şimdi Bilgisayarlarda yazmak, baskıya dönüştürmek çok kolay.. Ya hurufatla, yani her harfi ayrı ayrı kutusundan alarak kelime oluşturmak, kelimelerden cümleler meydana getirmek, ne kadar sabır isteyen işlerdi. Sonra prova baskı, yanlış harf varsa, cımbızla çıkarıp yerine doğrusunu koymak…
Eskiden NARiNKALE Matbaasında mürettip gençlerin harfleri tek tek seçerek kumpasa dizmek suretiyle yazı hazırladıklarını gördükçe, gazete yayınlamanın zorluğunu anlıyor, onların sabırlarına hayran kalıyordum. şimdi ise her şey kolay… Bilgisayarda yazıyı yaz, kalıp çek, sonra baskı…
Ağrı gazetelerinde yıllarca haber ve makale yazan birisi olarak mahalli gazetelerin yaşadıkları zorlukları, mali sıkıntıları bilirim. Görülen yanlışları, halkın yönetim ve belediyeden beklentilerini iyi niyetle yazdığınızda, hemen dikkat çeker, kaymakam, vali, belediye başkanı yahut kurum amirleri çok rahatsız olurlar. Teşekkür edip memnun kalacaklarına; çoğu gazeteye cephe alır, ilan vermede zorluk çıkarır, matbaada evrak bastırmak istemezler.
Doğubayazıt’ın ilk günlük gazetesi olan NARiNKALE, yayınlandığı günden şimdiye kadar, ciddi ve sorumlu gazetecilik örneği vermiştir. Aşırılığa kaçmadan, haksız eleştiri yapmadan, kimseyi karalamadan, gerçek olmayan söylentileri yazmayıp, “halkın gözü, kulağı ve hissiyatının tercümanı” olmaya gayret göstermiştir. Gerçekleri ve faydalıyı ilke edinmiş, daima yapıcı ve olumlu değerlendirmeler/yorumlar yapmıştır.
Doğubayazıt Gazetesi ve Halkın Sesi gibi, NARiNKALE Gazetesi de adresime gönderiliyor.
Doğubayazıt’ı uzaktan takip etmek, gazetelerinden bilgi almak, çok zevkli oluyor.
NARiNKALE’yi postacı getirdiğinde, dikkatle inceler, okur, sonra arşivlerim. Bana gönderilen her NARiNKALE, mutlaka tarih sırasına göre dizilmiş ve saklanmaktadır.
Çünkü her sayıda birbirinden güzel makale, haber, yorum v.b. yazı vardır. Sayın Erhan Baydar’ın o güzel yorumlarını okumadan olur mu?. Sayın Cemal Baydar’ın haber ve araştırmaları ha keza… Diğer yazılar da aynı şekilde… Hepsini kutluyorum, başarılar diliyorum.
Yıllar çabuk geçiyor. inşallah, NARiNKALE’nin 50. yılını, 100. yılını da kutluyoruz.
Özellikle 50. yılda, NARiNKALE’ye yakışır bir özel sayı, makaleler kitap olarak yayınlanırsa, iyi olur.
NARiNKALE gazetesinde, yayımlandığı ilk günden bu sayıya kadar emeği geçen, mürettiplik yapan, yazı yazan herkesi kutluyorum.
Böyle bir gazetede yazı yazmanın, haber hazırlamanın, manevi zevk ve mutluluğu onlara yeter..