Diyetisyen M.Fırat DEMİR


Yaşlanma Karşıtı 5 Takviye Önerisi

Diyetisyen M.Fırat DEMİR


Diyetisyen M.Fırat DEMİR

“Hayatta kalma ve doğurganlık için gerekli fizyolojik fonksiyonların zamana bağlı bozulması” olarak tanımlanabilecek yaşlanma, çoğu insanın yavaşlatmak istediği bir süreçtir. Ana nedenlerinden bazıları, serbest radikaller olarak bilinen reaktif moleküllerin neden olduğu birikmiş hücresel hasarı ve hücresel bölünmede önemli bir rol oynayan kromozomların uçlarında bulunan yapılar olan telomer kısalmasını içerir. Yaşlanma kaçınılmaz olmakla birlikte, insan ömrünü uzatmak ve yaşlanma sürecini yavaşlatmak onlarca yıldır bilimsel araştırmaların odak noktası olmuştur. Bu araştırmalar sayesinde, bilim adamları yaşlanma karşıtı özelliklere sahip çok sayıda madde tanımladılar, bunların çoğu yaşlanma sürecini yavaşlatmak ve yaşa bağlı hastalığı önlemek için doğal yollar arayanlar tarafından takviye olarak alınabilir.

Bunlar;

1. Kurkumin

Kurkumin zerdeçaldaki ana aktif bileşiktir. Bazı proteinleri aktive ederek ve hücresel hasara karşı koruyarak yaşlanmayı yavaşlatabilir. Hücresel yaşlanma, hücreler bölünmeyi bıraktığında ortaya çıkar. Araştırmalar, kurkumin'in sirtuinler ve AMP ile aktifleştirilmiş protein kinaz (AMPK) dahil olmak üzere bazı proteinleri aktive ettiğini, bu da hücresel yaşlanmayı geciktirmeye ve ömrünü uzatmaya yardımcı olduğunu göstermektedir.

2. Epigallokateşin Gallat (EGCG)

Yeşil çayda konsantre edilmiş iyi bilinen bir polifenol bileşiğidir. Etkili sağlık yararları sunar, araştırmalar, belirli kanser risklerini ve kalp hastalığı gibi diğer sağlık koşullarını azaltmak için kullanımını desteklemektedir. EGCG'nin sağlığı geliştiren çeşitli potansiyel özellikleri arasında, uzun ömürlülüğü destekleme ve yaşa bağlı hastalık gelişimine karşı koruma yeteneği bulunmaktadır.

3. Kollajen

Kollajen, cilt yaşlanmasının görünümünü azaltma potansiyeli nedeniyle bir gençlik çeşmesi olarak tanıtılır. Cilt yapısının korunmasına yardımcı olan cildinizin ayrılmaz bir bileşenidir. Yaşlandıkça, kolajen üretimi yavaşlar, ciltte kırışıklık gibi yaşlanma belirtilerini hızlandıran kolajen kaybına yol açar. Örneğin kemikli et tüketimi artış sağlamaktadır.

4. Koenzim Q10

Vücudunuzun doğal olarak ürettiği önemli bir antioksidandır. Bazı araştırmalar, takviyenin yaşa bağlı fiziksel düşüşü yavaşlatabileceğini ve yaşlı yetişkinlerde yaşam kalitesini artırabileceğini göstermektedir. Sağlıklı bireylerin ekstra takviye almalarına gerek yoktur.

5. Krosin

Krosin, safrandaki sarı bir karotenoid pigmenttir , Hint ve İspanyol mutfağında yaygın olarak kullanılan popüler, pahalı bir baharattır. İnsan ve hayvan çalışmaları, kroinin antikanser, antienflamatuar, anti-anksiyete ve antidiyabetik etkiler dahil olmak üzere birçok sağlık faydası sunduğunu göstermiştir.

Hücresel hasarı önleyebilir ve iltihabı azaltabilir, bu da uzun ömürlü olabilir ve zihinsel düşüşü önleyebilir.

Besinler İlacınız Olsun

Esenlikler Dilerim.