Diyetisyen M.Fırat DEMİR


Üzüm Çekirdeği Yiyebilir misiniz?

Diyetisyen M.Fırat DEMİR


Üzüm, birçok insanın sulu oldukları için sevdiği popüler bir meyvedir. Bugün marketlerde bulunan çoğu üzüm çekirdeksizdir, ancak bazılarında çekirdek bulunur. Diğer mahsullere benzer şekilde, tohumlanmış üzümler, sert tohum dışının oluşmasını önleyen genetik bir mutasyonun bir sonucu olmasına rağmen tohumlardan yetiştirilir. Üzümleri, klonlamaya benzer ve tohum gerektirmeyen kesme adı verilen bir yöntemle yetiştirilir.

Üzüm çekirdeği yemek güvenli midir?
Doğal kan inceltici özellikleri olduğu için fazla tüketimden kaçınılması tartışılmalıdır, ancak bu muhtemelen düşük bir risktir.

Üzüm çekirdeği yemenin potansiyel faydaları
Üzüm çekirdeği, üzüm yerken ek sağlık yararları sağlayabilecek çeşitli bitki bileşikleri bakımından zengindir. Örneğin, bitkilere kırmızı, mavi veya mor 
renklerini veren antioksidan açısından zengin bir polifenol olan proantosiyanidinlerden yüksektir. Antioksidanlar, iltihabı azalttığı ve vücudunuzu oksidatif stresden koruduğu bilinen ve sonuçta metabolik sendrom ve kronik hastalığa yol açabilecek bileşiklerdir. Flavonoidler, özellikle gallik asit, kateşin ve epikateşin olarak adlandırılan antioksidan açısından zengin bileşikler, tohumlarda en yüksek miktarlarda üzümlerde bulunur. Kısacası üzüm tohumları, kalp ve beyin sağlığını, daha iyi uykuyu ve normal dolaşımı destekleyebilen zengin bir antioksidan, flavonoid ve melatonin kaynağıdır.

    Üzüm tohumları gevrek ve acı bir tada sahiptir, ancak bu onları çıkartmak zorunda olduğunuz anlamına gelmez. Üzüm çekirdeği tüketmeyi seçerseniz, sağlığınıza zarar vermeleri olası değildir. Üzüm çekir-deği, antioksidanlar, flavonoidler ve melatonin gibi sağlık yararları sağlayabilecek çeşitli bileşikler içerir. Ayrıca, takviye olarak kullanılan üzüm çekirdeği yağı ve üzüm çekirdeği ekstresi gibi takviye gıdaları yapmak için kullanılırlar. Kan inceltici ilaçlar kullananlar, muazzam miktarda üzüm çekirdeği yerse küçük bir risk altında olsa da, çoğu insan bunları endişe duymadan tüketebilir. Yine de, üzüm çekirdeği yemeyi seçip seçmemek kişisel bir tercihtir ve büyük faydaları kaçırmamak veya büyük risklerden kaçınmak olası değildir.
Besinler İlacınız Olsun / Esenlikler Dilerim.