Diyetisyen M.Fırat DEMİR


Meyan Kökünün Faydaları ve Dezavantajları Nelerdir?

Diyetisyen M.Fırat DEMİR


Meyan Kökünün Faydaları ve Dezavantajları Nelerdir?

Dünyanın en eski bitkisel ilaçlarından biri olarak kabul edilen meyan kökü, meyan bitkisinin kökünden gelir ( Glycyrrhiza glabra ). Batı Asya ve Güney Avrupa'ya özgü meyan kökü uzun süredir çeşitli rahatsızlıkları tedavi etmek için ilaç olarak ve lezzet arttırıcı olarak içeceklere katılmaktadır.

Meyan kökü nasıl kullanılır?

Meyanın tıbbi kullanımı, kökün firavunlar için tatlı bir içecek haline getirildiği eski Mısır'a kadar uzanır. Ayrıca, geleneksel Çin, Orta Doğu ve Yunan ilaçlarında, mide rahatsızlığını hafifletmek, iltihabı azaltmak ve üst solunum problemlerini tedavi etmek için kullanılmıştır.

Çağdaş kullanımları şu şekilde;

Bugün, birçok insan mide ekşimesi, asit reflü, sıcak basması, öksürükler ve bakteriyel ve viral enfeksiyonlar gibi hastalıkları tedavi etmek için meyan kökü kullanır. Bir kapsül veya sıvı takviyesi olarak düzenli olarak almaktadır. Ek olarak, meyan çayının boğaz ağrısını yatıştırdığı söylenirken , topikal jellerin akne veya egzama gibi cilt koşullarını tedavi ettiği iddia edilir. Dahası meyan kökü bazı yiyecek ve içecekleri tatlandırmak için kullanılır.

Şaşırtıcı bir şekilde, birçok meyan kökü şekeri, meyan kökü ile değil, benzer bir tada sahip olan anason bitkisinden ( Pimpinella anisum ) esansiyel bir yağ olan anason yağı ile lezzetlendirilir.

Bitki bileşikleri

Yüzlerce bitki bileşiği içermekle birlikte, meyan kökü birincil aktif bileşiği glisirizindir. Glisirizin, kökün tatlı tadını, ayrıca antioksidan , anti-enflamatuar ve antimikrobiyal özelliklerinden sorumludur. Meyan kökü hem aroma maddesi hem de tıbbi tedavi olarak kullanılır. Çaylar, kapsüller, sıvılar ve hatta topikal jeller de dahil olmak üzere birçok formda gelir.

Potansiyel faydaları

Meyan kökü ekstresi, akne ve egzama dahil olmak üzere çeşitli cilt koşullarını tedavi etmek için kullanılır. Asit reflü ve hazımsızlık, peptik ülser, üst solunum yolu enfeksiyou ve antikanser özelliklerine sahip olup olumlu etki sağlayabilir.

Meyan kökü güçlü antioksidan, antienflamatuar ve antimikrobiyal etkilere sahip olabilir. Erken araştırmalar, sonuç olarak, diğer faydaların yanı sıra üst solunum yolu enfeksiyonlarını hafifletebileceğini, ülserleri tedavi edebileceğini ve sindirime yardımcı olabileceğini düşündürmektedir.

Potansiyel yan etkiler ve önlemleri

Gıda ve İlaç İdaresi (FDA), meyan kökü genellikle gıdalarda kullanım için güvenli olarak kabul edilmiştir. Bununla birlikte, FDA şu anda bileşen etiketlemesinin saflığı, etkinliği veya doğruluğu için takviyeleri değerlendirmemektedir veya doğrulamamaktadır.

Meyan kökü aşırı doz

Hem kronik kullanım hem de yüksek dozda meyan kökü ürünleri vücudunuzda glisirizin birikmesine yol açabilir. Yüksek glisirizin düzeylerinin stres hormonu kortizolünde anormal bir artışa neden olduğu gösterilmiştir , bu da sıvı ve elektrolit seviyelerinizde dengesizliklere neden olabilir. Sonuç olarak, kronik ve yüksek miktarda meyan kökü ürünleri, aşağıdakiler dahil olmak üzere çeşitli tehlikeli semptomları tetikleyebilir.

  • düşük potasyum seviyeleri

 

  • yüksek tansiyon
  • Kas Güçsüzlüğü
  • anormal kalp ritimleri

Nadiren de olsa meyan zehirlenmesi meydana gelebilir. Böbrek yetmezliğine, konjestif kalp yetmezliğine veya akciğerlerde aşırı sıvı birikmesine (pulmoner ödem) neden olabilir.

Hamilelik ve emzirme

Hamilelik sırasında çok fazla meyan kökü ve özellikle de glisirizin tüketilmesi bebeğinizin beyin gelişimini olumsuz etkileyebilir.

İlaç etkileşimleri

Meyan kökü, aşağıdakiler dahil olmak üzere çeşitli ilaçlarla etkileşime girdiği gösterilmiştir.

   * tansiyon ilaçları

  • kan sulandırıcı ilaçlar
  • statinler dahil olmak üzere kolesterol düşürücü ilaçlar
  • diüretikler
  • östrojen bazlı kontraseptifler
  • steroid olmayan antienflamatuar ilaçlar (NSAİİ’ler)

Kronik kullanım ve yüksek dozda meyan kökü ciddi sıvı ve elektrolit dengesizliklerine neden olabilir. Çocuklar, hamile ve emziren kadınlar ve böbrek hastalığı, kalp hastalığı veya yüksek tansiyonu olan kadınlar meyan ürünlerinden kaçınmalıdır.

Besinler İlacınız Olsun

Esenlikler Dilerim.