Diyetisyen M.Fırat DEMİR


Hamilelikte Kafeinsiz Kahve İçebilir misiniz?

Diyetisyen M.Fırat DEMİR


Kahve, enerji arttırıcı ve uyarıcı etkileriyle bilinen popüler bir kafeinli içecektir. Bununla birlikte, hamile kadınlar potansiyel sağlık risklerinden kaçınmak için kafeini azaltmayı veya ortadan kaldırmayı tercih edebilir. Kafeinsiz kahve, yüksek miktarda kafein olmadan kahvenin tadını sağlayabilen popüler bir alternatiftir. Yine de kafeinsiz kahve hala az miktarda kafein içerir, bu da bazı kadınların hamilelik sırasında içmenin güvenli olup olmadığını merak etmesine neden olabilir.

Kafein ve hamilelik

   Kafein, nörolojik durumlar, kalp hastalığı, karaciğer hastalığı, diyabet ve bazı kanserler üzerinde olumlu etkileri olabilecek kahve, kakao ve guarana gibi çeşitli bitkilerde bulunan bir uyarıcıdır. Bununla birlikte, kafein hamilelik sırasında daha yavaş parçalanır ve plasentadan geçerek büyüyen bebeğin kan dolaşımına girebilir - parçalanamaz. Kesin mekanizmalar henüz bilinmemekle birlikte, bazı çalışmalar hamilelik sırasında yüksek bir kafein alımını düşük doğum ağırlığı, büyüme kısıtlaması, düşük ve çocukluk döneminde daha fazla aşırı kilo riski ile ilişkilendirmiştir. Bir fincan (240 mL) demlenmiş siyah normal kahve 96 mg kafein içerir. Bu nedenle, çoğu kılavuzda düzenli kahve alımının günde yaklaşık 2 fincan (475 mL) ile sınırlandırılması önerilmektedir. Yüksek bir kafein alımı bazı olumsuz doğum sonuçlarıyla ilişkili olabilir, bu nedenle hamile kadınların kafeini günde 200 mg ile sınırlandırmaları önerilir.

Kafeinsiz kahvede ne kadar kafein var?

   Kafeinin çoğu çıkarılsa da, çok az miktarda kalır.

Demlenmiş bir fincan (240 mL) kafeinsiz kahve yaklaşık 2.4 mg kafein ve kafeinsiz bir espresso (60 mL) yaklaşık 0.6 mg

Bunu diğer yiyecek ve içeceklerde bulunan kafein miktarı ile karşılaştırın:

Espresso: 1 Küçük Fincan (60 mL) porsiyon başına 127 mg

Demlenmiş kahve:1 Su bardağı (240 mL) porsiyon başına 96 mg Bitter çikolata: (100 gram) porsiyon başına 80 mg

Enerji içecekleri: 1 Su bardağı (240 mL) porsiyon başına 72 mg Demlenmiş siyah çay: 1 Su bardağı (240 mL) porsiyon başına 47 mg Kola : (355 mL) başına 33 mg

Sıcak çikolata: 1 Su bardağı (240 mL) porsiyon başına 7 mg

   Kafeinsiz kahve içindeki kafein miktarının, diğer kafein içeren ürünlere kıyasla minimum olduğu açıktır. Bununla birlikte, bazı ticari kafeinsiz kahvelerin daha yüksek miktarda kafeine sahip olabileceğini belirtmek önemlidir. Bu miktarlar hala küçük olsa da, çok fazla kafeinsiz kahve içiyorsanız veya kafein içeren diğer ürünleri tüketiyorsanız, satın aldığınız türdeki kafein içeriğini iki kez kontrol etmek iyi bir fikir olabilir. Hamilelik sırasında kafeinsiz kahve için resmi bir kural olmamasına rağmen, muhtemelen kafein miktarları çok az olduğu için ılımlılık açısından güvenlidir.

   Hamile kadınların düşük, düşük doğum ağırlığı ve büyüme kısıtlaması riskini azaltmak için günde 200 mg'dan fazla kafein tüketmemesi önerilir. Kafeinsiz kahve, ortalama demlenmiş bir kapta (240 mL) 2,4 mg ile çok az miktarda kafein içerir. Bununla birlikte, hiç kafein tüketmemeyi tercih ederseniz, hamilelik için güvenli bitki çayları gibi tamamen kafeinsiz alterna-tiflere bağlı kalmanız daha iyi olur.

Besinler İlacınız Olsun / Esenlikler Dilerim.