Diyetisyen M.Fırat DEMİR


Fibromiyaljide Beslenme Tedavisi

Diyetisyen M.Fırat DEMİR


Fibromiyalji, yorgunluk, uyku, hafıza ve ruh hali sorunlarının eşlik ettiği yaygın kas-iskelet ağrısı ile karakterize bir hastalıktır. Semptomlar bazen fiziksel bir travma, cerrahi, enfeksiyon veya önemli psikolojik stresden sonra başlar. Diğer durumlarda, semptomlar zamanla tek bir tetikleyici olay olmadan yavaş yavaş birikir. Diyet ile birlikte süre gelen tedavinizde vücudunuza gerekli desteği sağlamanız önemlidir.

Hedefiniz çok yönlü bir diyet olmalı

Dengeli bir diyet, fibromiyaljiniz olup olmadığına bakılmaksızın herkes için iyi bir fikirdir. Bu diyet taze meyve ve sebzeleri, kepekli tahılları, sağlıklı yağları, az yağlı süt ürünlerini ve tavuk veya balık gibi protein içermelidir. İşlenmiş veya kızartılmış herhangi bir şey dahil olmak üzere sağlıksız yiyeceklerden ve aşırı miktarda doymuş yağlardan kaçının. Ayrıca, diyetinizdeki tuz ve şeker miktarını sınırlayın.

Enerji dengenizi sağlayın

Fibromiyalji sizi yorgun ve yıpranmış hissettirebilir. Bazı yiyecekleri yemek size daha fazla enerji verebilir. Size sadece hızlı bir şeker artışı sağlayacak tatlılardan kaçının. Bunun yerine, gün boyunca size daha fazla enerji verecek yiyecekler yiyin. Lifli ve ilave şekerli düşük taze, bütün yiyecekleri seçin, örneğin:

badem ve diğer kabuklu yemişler

Brokoli

Fasulyeler

soya peyniri

yulaf ezmesi

koyu yapraklı yeşillikler

Avokado

D vitamini

Ulusal Sağlık Enstitüleri , fibromiyalji semptomları ve arasında bir bağlantı olabiliceğini bildirmekte

Bazı iyi D vitamini kaynakları şunları içerir:

yumurta sarısı

D vitamini ile güçlendirilmiş az yağlı yoğurt

D vitamini ile güçlendirilmiş portakal suyu

kılıç balığı ve somon

ton balığı

D vitamini ile güçlendirilmiş tam tahıllı tahıllar

D vitamini içeren gıdalar fibromiyaljisi olan herkesin semptomlarını azaltmayabilir, ancak daha sağlıklı kemikler inşa etmek gibi genel faydaları vardır.

Semptomları tetikleyen yiyeceklerden kaçının

Yapılan araştırmalar bazı bileşenlerin veya gıda türlerinin fibromiyaljisi olanlar için sorunlu olabileceğini ortaya koymaktadır. Bunlar:

FODMAPs

gluten içeren gıdalar

gıda katkı maddeleri veya gıda kimyasalları

MSG (monosodyum glutamat) gibi eksitotoksinler

Bazı insanlar belirli yiyecekleri yediklerinde veya kaçtıklarında kendilerini daha iyi hissettiklerini doğrularlar. Hangi gıdaların belirtilerinizi tetiklediğini veya iyileştirdiğini bulmak için bir gıda günlüğü tutmanız gerekebilir.

FODMAPs

Fermante edilebilir oligosakkarit, disakkarit, monosakkarit ve polioller (FODMAP'ler), sindirim sistemindeki bağırsak bakterileri tarafından fermente edilen ve bazı insanlarda semptomları teşvik edebilen belirli karbonhidratlardır. Son zamanlarda güvenilir kaynak çalışmaları fibromiyaljili kişilerin düşük FODMAP diyetini uygularken semptomları ve yaşam kalitesini iyileştirdiğini ve kilo verdiklerini bulmuştur.

Gluten duyarlılığı

Yapılan araştırmalar çölyak dışı gluten duyarlılığının fibromiyaljinin altında yatan bir neden olabileceğini bildirmiştir. Çölyak hastalığı için negatif olan fibromiyalji hastaları, glütensiz bir diyet uygularken ağrı ve / veya yaşam kalitesi göstergelerinde önemli gelişmeler göstermiştir.

Eksitotoksinler ve gıda katkı maddeleri

Yapılan bir diğer araştırma bir ay boyunca diyetten çıkartılan MSG içerikli gıdaların ağrı semptomlarında önemli ölçüde iyileşme ile sonuçlandığını bildirdi. Hastalar bu maddeleri diyetlerine geri eklediklerinde semptomları geri döndü veya kötüleşti.

Hiçbir tek tedavi fibromiyaljiyi hafifletemez veya iyileştiremez, ancak sağlıklı diyet seçimleri yapmak yardımcı olabilir.

Besinler İlacınız Olsun

Esenlikler Dilerim.