Erhan BAYDAR


Eleşkirt Güneykaya Kayak Merkezi ve Bölgeyi abat edecek Ağrı Dağı..

-Kayak tesislerinin faal olması her bakımdan Ağrı’ya artı değerler katar.-


Ağrı Valisi Dr. Osman Varol, Eleşkirt'te atıl durumda bulunan Güneykaya Kayak Merkezinde incelemelerde bulundu.

İncelemeleri sırasında merkezin tekrar aktif hale getirileceğini belirten Vali Varol: 'İlave konaklama, rekreasyon ve aktivite alanlarının oluşturulması ile kayak merkezinin kış turizmi için cazibe merkezi haline getirilmesi amacıyla çalışmalarımızı başlattık.' dedi.

Daha öncede zaman zaman konu ettiğimiz Yeniden hizmete açılması düşünülen kayak tesisi, 1998 yılında Ağrı Valiliğinin, Özel idare bütçesinden yatırım programı ile yaptırdığı tesisilerdir. Yaklaşık üç yıl süren tesisin yapım süreci o günkü maliyetlere göre hatırı sayılır  bir paraya mal olmuştur..

Tesis bittiğinde teknolojik yeniliklerle donatılmış,  1600 metrelik Telesiyej, otel, lokanta, dinlenme ve spor salonları, çocuk oyun parkı, yürüyüş parkuru, açık oto parkları gibi çok yönlü bir yatırım olarak hizmete açılmıştı.

Kayak merkezi, D100 Karayolu üzerinde Eleşkirt ilçesinden Erzurum’a giderken 6. kilometrede, aynı zamanda transit yol güzergâhında bulunmaktadır. Bu tesisin yapımından sonra, daha hizmet vermeden harabeye dönmesi, birkaç kez onarım yapılmasına rağmen işletilememesi, çok büyük bir şanssızlık ve içler acısı bir manzara oluşturmuştur.

Ağrı ili kayak sporunda hatırı sayılır sporcular çıkaran önemli bir merkezdir.. Güneykaya Kayak tesislerinin faal olması her bakımdan Ağrı’ya artı değerler katabilir.. Bu tesis iyi bir işletme ile kış aylarında kayak turizmine hizmet ettiği gibi, yaz ve kış aylarında transit yol güzergahını kullananlara ve bölgeye gelen ticaret erbabı ile turizme hizmet verebilir..

Ancak, şunu unutmamak gerekir. Bu tür yatırımlar yapılırken bölgenin şartları, yatırımın verimliliği ve tamamlandıktan sonraki safahatı uzmanlar tarafından çok iyi değerlendirilmeli ve daha sonra yatırım uygulamasına karar verilmelidir.

İyi niyetli, faydalı ve ihtiyaç olduğu düşünülerek yapılan önemli yatırımların sonradan atıl duruma düşmesi gerçekten hem milli kayıp hem de bölge halkını üzen bir durumdur.

Eleşkirt Güneykaya Kayak Tesisleri şu an içler acısı bir durumdadır. Yeniden faaliyete geçirilmesi için çok önemli bir paraya ihtiyaç vardır. Burada önemli olan yeniden yapıldığında işletme nasıl olacaktır. Çünkü geçmişte, Güneykaya kayak tesisleri kadar büyük olmasa da, 1980’li yıllarda balık gölüne yapılan otel ve lokanta, Nuh’un Gemisi olarak bilinen yere yapılan tesis ile Ağrı ve ilçelerinde Özel idare tarafından yapılmış, sayılmayacak kadar atıl durumda, zayi olmuş yatırım bulunmaktadır..

Sonuç olarak son yıllarda dağcılık turizmi ve kayak tesisleri için hükümetin çok büyük yatırımlar yaptığını biliyoruz.

Çoğu il ve ilçede planlanan kayak merkezleri gibi yatırımlar devam ederken, Ağrı ve ilçeleri için önem arz eden, sporcuların rahat ulaşabilecekleri, ulaşım ve konaklamada lokasyon olarak çok güzel bir yerde olan Eleşkirt Güneykaya  kayak merkezi ve tesislerinin faaliyete girecek olması sevindiricidir..

Ayrıca, daha önce belirttiğimiz gibi, Türkiye’de turizme büyük yatırımların yapıldığı bu dönemde doğası bozulmayacak şekilde Ağrı Dağına da teleferik veya uzmanlarca belirlenecek yatırımlar yapılabilir. Hep yakındığımız ama adım atmadığımız bu yatırımların ancak ciddi proje ve taleplerle mümkün olabileceğini unutmamak gerekir...

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Başbakanlığı döneminde Iğdır Havaalanı açılışında yaptığı konuşmada; “Ağrı Dağı başka bir yerde olsaydı, tek başına çevresindeki bütün şehirleri abat edecek bir kıymet haline dönüşürdü.” sözü çok önemlidir..

O bakımdan Sayın Cumhurbaşkanı’nın “Ağrı Dağı tek başına çevresindeki bütün şehirleri abat edecek bir kıymet haline dönüşürdü.” Sözünden hareketle ciddi projeler üretip yatırım için yüksek sesle talepte bulunabiliriz.-Erhan BAYDAR-