Erhan BAYDAR


Doğubayazıt'ta (Covid-19) tedbirleri ile Kışa hazırlık..

Erhan BAYDAR


Havaların soğumaya başladığı bu günlerde yeni tip koronavirüs (Kovid-19) ile mücadele devam ederken “kışa hazırlık” haberlerini de okuyor ve dinliyoruz.

Bilhassa yoğun kar yağışı ve soğukların hakim olduğu Doğu Anadolu’da il ve ilçeler için kışa hazırlık, sıkıntılı bir süreçtir.

 “Baharı görmeden, yaz geldi geçti” şarkısı misali, bölgemizde ilkbahar ve sonbahar ayları çok kısa sürerken uzun ve meşakkatli bir kış mevsimi yaşanır..

Böyle olunca kışa hazırlık telaşı, daha kış bitmeden ilkbahardan itibaren yeniden insanları koşturmaya, düşündürmeye başlar.

Kışa hazırlık, aileleri olduğu gibi kamu kurum ve kuruluşlarını da çok yakından ilgilendiren, düşündüren bir problemdir. Uzun süren kış aylarında yolu kapalı köylerden hasta nakli, okullarda öğrencilerin ısınma problemi, şehirlerarası, şehir içi ve köy yollarının açık tutulması gibi çok sayıda tedbirlerin önceden bir program dahilinde planlanmasını gerektiren çok önemli bir süreçtir..

Yazılarımızda, kışı ağır ve uzun geçen il ve ilçelerde özel idare ve özellikle belediye bütçelerinin desteklenmesi gerektiğini belirtmekteyiz. Hele ki, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgın hastalığının da sürdüğü bir sırada mücadelenin boyutu ve maliyetini şimdiden görmek gerekir.

Gerçekten ağır geçen kış ayları çoğu zaman belediye ve özel idarelerin yatırım plan ve programını aksatır boyutta olabilmektedir.

Netice itibariyle her şeye rağmen eldeki imkanları verimli bir şekilde kullanmak, şimdiden tedbirleri almak gerekmektedir.

Örneğin, yolu kardan ve tipiden kapalı olma ihtimali olan bazı köylerimizde anne adaylarının belirlenmesi ve kış bastırmadan bu annelerin şehirlerde misafir edilmesi, okullarda yakacak probleminin öğrenciler üşümeden ve hastalanmadan zamanında halledilmesi, hava kirliliği ile ilgili olarak ön tedbir alınması (köy okullarına kaliteli kömür temin edilmesi), kışın yoğun kar yağışıyla yolların kapanmaması, trafik akışının devamı için mücadelede kullanılacak araç ve gereçlerin hazır tutulması gibi basit önlemler alınabilir.

Netice olarak, Ulaşımdan taşımalı sisteme, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) tedbirlerini de ön planda tutarak, şimdiden yapılacak program ve alınacak küçük önlemler, kışın sıkıntılarını aza indirecek çok önemli hususlardır. -Erhan BAYDAR-