Erhan BAYDAR


DOĞUBAYAZIT Taziye EVLERİ VE TAZİYE YEMEKLERİ

-“Taziye Yemekleri” bir nevi “mahalle baskısı” olarak sosyal problem ve yaraya dönüşerek mağduriyetlere neden olmaya devam ediyor.-


Doğubayazıt Eğitim, Sağlık ve Kültür Platformu Uzun zamandır çok tartışılan fakat bir türlü çözümü noktasında adım atılamayan TAZİYE YEMEKLERİ konusunu yeniden gündeme getirdi.

Cemal Ersü başkanlığındaki Platform üyeleri İlçemiz Müftüsü Adem Özdemir’i ziyaret ederek, taziyelerdeki yemek sorununa köklü çözüm bulunması için fikir alışverişinde bulundu.

Bilindiği gibi bir zamanlar evlerde kabul edilen taziyelerde akraba, dost ve komşuların taziye evlerine katkıları olurdu. Daha sonra küçük çadırlarda devam eden taziye kabulleri, büyük çadırlara ve büyük yemek ikramlarına dönüşerek, taziye sahiplerini zor duruma sokmaya başladı.

En son Hayırseverlerin tam teşkilatlı Taziye evleri yaptırıp halkın hizmetine sokmaları büyük bir boşluğu doldurdu.

Ancak, tabiatıyla gelenek devam etti. Şu da bir gerçek ki, “Taziye Yemekleri” sadece ilimiz ve ilçemizde değil, bölgemizde bir nevi “mahalle baskısı” olarak sosyal problem ve yaraya dönüşerek mağduriyetlere neden olmaya devam ediyor.

Bilindiği gibi aynı uygulama Büyükşehirlerdeki dernek, vakıf ve taziye evlerinde de yapılmakta, ikramların aşırı mali külfete neden olduğu, dolayısıyla taziye sahiplerinin bu konuda sıkıntılar ve mağduriyet yaşadığı şikayetleri yüksek sesle dile getirilmektedir.

Nitekim bu şikayetlere kulak veren İstanbul Doğubayazıt Sosyal Yardımlaşma, Dayanışma ve Kültür Derneği Bay Der, aldığı kararla taziye yemeklerini tamamen kaldırdı ve sadece çorba ikramı ile taktire şayan, örnek bir davranışla yeni uygulamasını hayata geçirdi.

Şimdi İlçemizde Taziye yemeklerinin külfete neden olduğu şikayetleri yükselirken, bu  sosyal yaraya çözüm bulmak için herkesin kendine düşeni yapması gerekir.

Netice olarak, Taziyede yapılan ikram elbette ki önemlidir. Ama tüm hemşehrilerin gücünün yettiği mütevazi ikramlarlar Dernek ve taziye evleri için çok daha uygundur.

Bu konuda, ilçemizde gerek Müftülük gerekse din adamları, Sivil Toplum Kuruluşları ve akil adamların önderliğinde alınacak karar ve tavsiyeler cenaze sahiplerini yemek külfetine sokmaktan kurtaracaktır.

Peygamber efendimiz, ölünün kendi ailesinin yemek hazırlayıp gelenlere ikram etmesini hoş karşılamamıştır. Dolayısıyla Cenaze sahibi eğer ölenin ardından hayır yapmayı düşünüyor ise bu güzel niyetini gerçek ihtiyaç sahibi fukaraları bulup sadaka olarak verebilir veya hayır kurumlarına ölen kişi adına bağışta bulunabilir.

Bu bakımdan, Doğubayazıt Eğitim, Sağlık ve Kültür Platformu hayırlı bir teşebbüste bulunmuştur. Tepkiler çok olumludur. Hem destek ve hem de uygulamada hemşehrilerin hoşgörüsü ve anlayışıyla kısa zamanda tüm taziye evlerinde mütevazi ikramlarla ağırlama başlatılması dileği ile..

Allah, tüm ölmüşlerimize rahmet, ölü sahiplerine Sabr-ı cemil ihsan eylesin!.. -Erhan BAYDAR-