Diyetisyen M.Fırat DEMİR


Diyet ile Birlikte Evde Stresi Önlemenin 9 Yolu

Diyetisyen M.Fırat DEMİR


Diyetisyen M.Fırat DEMİR

COVID-19 pandemisini çevreleyen mevcut koşullar göz önüne alındığında, kendinizi evde sıkışmış ve stresli hissedebilirsiniz, bu da aşırı yemeyi artırabilir. Yüksek kalorili yiyeceklerle ara sıra, özellikle stresli zamanlarda kendinizi şımartmak tamamen normal olmakla birlikte, düzenli olarak aşırı yemek, fiziksel ve zihinsel sağlığınıza zarar verebilir. Stresli zamanlarda yiyeceklerle rahatlama normal bir reaksiyon olsa da, düzenli olarak aşırı yemek sağlığınızı olumsuz yönde etkileyebilir. Stres ve kaygı seviyenizi artırabilir.

Yapmanız gerekenler;

1. Kendinize sorular sorun

Aşırı yemeyi önlemenin en yararlı yollarından biri, ilk etapta neden olduğunu anlamaktır. Stresli veya sıkılmış olmak da dahil olmak üzere aşırı yemek zorunda kalmanın birçok nedeni vardır.

Bir oturuşta çok sık ya da çok fazla yemek yediğinizi düşünüyorsanız, bir dakikanızı ayırın ve kendinize sorun. İlk olarak, aç olup olmadığınızı ve beslenmeye ihtiyacınız olup olmadığını veya başka bir neden olup olmadığını belirlemek önemlidir.

2. Ayıklama

Tezgahın üzerinde bir kavanoz kurabiye veya renkli şeker kasesi olması mutfağınızın görsel çekiciliğini artırabilir, ancak bu uygulama aşırı yemeye yol açabilir dikkat edelim.

3. Sağlıklı bir yemek programı

Evde sıkışıp kaldığınız için normal beslenme programınızı değiştirmemelisiniz. Günde üç öğün yemek alıyorsanız, evden çalışırken bu programa devam etmeye çalışın. Aynı şey genellikle sadece iki öğün yemek ve bir şeyler atıştırmak için de geçerlidir.

4. Kısıtlamayın

Aşırı yemeyi önlemek için uyulması gereken en önemli beslenme kurallarından biri, vücudunuzu yiyeceklerden mahrum etmemektir. Çoğu zaman, yiyecek alımıyla aşırı derecede kısıtlayıcı olmak veya çok az kalori tüketmek , yüksek kalorili yiyeceklere ve aşırı yemeğe neden olabilir.

5. İç şefinizi çıkarın

Bazı iyi şeyler evde sıkışıp kalıyor. Restoranlarda yemek yeme seçeneğine sahip olmamanız, genel sağlığı iyileştirdiği gösterilen daha fazla yemek pişirmenizi sağlar. Evde yemenin daha sık meyve ve sebze alımıyla ilişkisi bulunmaktadır.

6. Su için

Evde sıkışıp kalmak, yeterince sıvı içmek de dahil olmak üzere sağlıklı alışkanlıklara odaklanmayı etkileyebilir. Susuz kalmak, yeme alışkanlıklarınızı da etkileyebilecek ruh hali, dikkat ve enerji seviyelerinde değişikliklere yol açabilir. Lezzetini arttırmak için suya birkaç dilim taze meyve ekleyin, bu da diyetinize önemli miktarda şeker veya kalori eklemeden gün boyunca daha fazla su içmenize yardımcı olabilir.

7. Harekete geçin

Evde sıkışıp kalmak, aktivite seviyelerinizi ciddi şekilde olumsuz etkileyebilir, bu da sıkıntıya, strese ve atıştırma sıklığına neden olabilir. Bununla mücadele etmek için günlük fiziksel aktivite için biraz zaman ayırın.

8. Can sıkıntısını önleyin

Aniden kendinizi fazladan boş zamanla bulduğunuzda, gün için yapılacaklar listenizi ele aldıktan sonra can sıkıntısı hızla ortaya çıkabilir.

Ancak boş zamanlarınızı iyi değerlendirerek can sıkıntısını önleyebilirsiniz. Herkesin her zaman denemek istediği hobileri veya yoğun programları nedeniyle ertelenen projeleri vardır.

9. Genel sağlığınızı aklınızda bulundurun

Bu, kısıtlama, yanlış diyet , aşırı egzersiz yapma, kendinizi başkalarıyla karşılaştırma veya zayıflıklara odaklanma zamanı değildir. Güvensizlikler, beden imajı sorunları veya kaygı ile mücadele ediyorsanız, bu zamanı zihninizle ve bedeninizle yeni ve sağlıklı bir ilişki geliştirmek için kullanın.

Besinler İlacınız Olsun

Esenlikler Dilerim.