Mehmet Cemil BAYDAR


Doğubayazıt köyleri yol,su, menfez ve kanalizasyon çalışmaları –


Doğubayazıt Kaymakamlığı İlçemiz köylerine yönelik alt yapı yatırımları için çalışmalar sürdürüyor.

Bir süredir devam eden içme suyu ve köy yolları yapım çalışmalarına, köylerde kanalizasyon yapılması ile ilgili yeni projelerin de ilave edileceği öğrenildi.

Bu konuda Kaymakamımız Karahan Daştan, yapılacak yatırımların tespit ve projelendirilmesi için çalışmalar yapıldığını, köylerin alt yapı yatırımlarına önem verilerek, mümkün olduğunca hızlı hareket ve fazla çalışarak var olan açıkları kapatacaklarını bildirdi.

Özellikle yapılan yatırımlarda, doğru proje tespiti ve yatırımın sağlıklı gerçekleşmesi için takibi ile denetimi, hem hizmetlerin vatandaşa bir an önce ulaştırılması ve hem de maliyet ve zaman açısından çok önemlidir.

Örnek olarak; Türk İdareciler Derneği 2005 yılında Şimdiki Rize valisi o günün Doğubayazıt Kaymakamı Nurullah Çakır’ı en iyi Kaymakam seçmişti. Çakır’ın en iyi kaymakam seçilmesinin nedeni, diğer adaylardan farklı projelerini Bakanlar Kurulu’na sunmuş olması, bu projelerin en büyük özelliği ise, yüksek maliyete mal olacakken birkaç yüz milyon liraya hayata geçiyor olmasıdır. Başbakan ve bakanların takdirini alan bu projeler ile Nurullah Çakır o tarihte Türk İdareciler Derneği tarafından en iyi kaymakam seçilmişti.

Bu gün Sayın Kaymakamımız Karahan Daştan da, 2014 yatırım programlarının bu anlayış içinde yürütülmesine özen ve çaba göstermektedir. Burada dikkat çeken en önemli husus, “proje”lerin titizlikle hayata geçirilmesi için, uygulanabilir ve gerçekçi olması ile birlikte az maliyetle, bir an önce çok sayıda köye ulaştırılmasına yönelik olmasıdır. Yukarıda belirttiğim gibi planlı programlı ve öncelikli tespitler yapılıp, valilik ve İl Genel Meclisi ile koordineli çalışıldığında daha güzel hizmetlere imza atılabilir.

Bilindiği gibi, KÖYDES Proje ödeneklerinin köylere hizmet götürmede çok büyük katkısı olmaktadır. 2005 yılından itibaren bu ödenekler bazen azalmakta ve yatırımların yapılmasında sıkıntılar yaratmaktadır. O nedenle 2014 yılı projelerinde Ağrı ve ilçelerine yapılacak yatırımlar için Ankara’dan yeterli ödenek sağlanması, hizmetlerin çok sayıda köye ulaştırılmasını sağlayacaktır.

Bu anlamda, Sayın Daştan’ın köylere yönelik alt yapı çalışmalarında, güzel projeleri bir an önce hayata geçireceğine inanıyoruz.

– Cemal BAYDAR-