Diyetisyen M.Fırat DEMİR


Hamilelikte İştah Kaybı Nasıl Yönetilir

Diyetisyen M.Fırat DEMİR


Birçok kadın hamilelik sırasında iştah kaybı yaşar. Bazen bazı yiyecekleri cazip bulabilir veya aç hissedebilir, ancak genel olarak iştah yoktur. Bu semptomlarla uğraşıyorsanız, iştah kaybınızın olası nedenlerini, tedavi için ipuçlarını ve bir sağlık uzmanını ne zaman göreceğinizi bilmek isteyebilirsiniz.

Hamilelik sırasında iştah kaybına ne sebep olur?

Özellikle vücudunuz hamilelik sırasında çok sayıda değişikliğe uğradığından, iştahınızın dalgalanması normaldir. İştahınızı kaybederseniz, tüm yiyeceklere genel bir ilgisizlik veya yemek arzusu eksikliği yaşayabilirsiniz. İştah kaybının, isteksizlikten, hamilelik sırasında da oldukça yaygın olan birkaç spesifik yiyeceğe göre değiştiğini unutmayın.

Mide bulantısı ve kusma

Bulantı ve kusma hamilelik sırasında, özellikle ilk trimesterde yaygındır ancak bazı kadınlar hamilelikleri boyunca bu semptomları yaşayabilir. Bulantı ve kusma nedeniyle iştah kaybı yaşıyorsanız, yağlı veya baharatlı yiyeceklerden kaçınmaya çalışın, yemeklerden ayrı olarak sıvı için ve küçük porsiyonlar ile daha sık yemek yiyin. Tuzlu kraker ve kraker gibi kuru, tuzlu atıştırmalıkların yanı sıra pişmiş tavuk göğsü gibi yumuşak yiyecekleri daha kolay tolere edebilirsiniz. Bununla birlikte, hamilelik sırasında daha ciddi bulantı ve kusma vakaları yaşıyorsanız bir sağlık uzmanına gitmeniz gerekebilir.

Ruh sağlığı koşulları

Anksiyete ve depresyon dahil olmak üzere çeşitli zihinsel sağlık koşulları iştahınızı etkileyebilir. Aslında, hamile kadınlar çeşitli fiziksel ve biyokimyasal değişikliklerden dolayı zihinsel sağlık sorunlarına daha eğilimli olabilirler. Özellikle depresyon, iştah azalması ve besin yoğunluğu yüksek gıdaların alımının azalması dahil, yeme alışkanlıklarının değişmesine neden olabilir. Dahası, hamilelik sırasında depresyon , sağlıklı gıdalar için iştah azalması, sağlıksız gıdalar için iştah artışı ve folat, yağ asitleri, demir ve çinko gibi önemli besinlerin daha düşük alımıyla bağlantılıdır. Bu, fetal ve anne sağlığını olumsuz yönde etkilemektedir. Depresyon veya anksiyete belirtileri yaşıyorsanız, güvenilir bir sağlık uzmanına danışmak önemlidir.

İlaçlar

Hamilelik sırasında kullanımı güvenli olan bazı ilaçlar iştah azalması gibi yan etkilere neden olabilir. Zoloft ve Prozac gibi seçici serotonin geri alım inhibitörleri (SSGİ) bazen depresyon veya anksiyete teşhisi konan hamile kadınlara reçete edilir. SSGİ'ler iştah azalmasına neden olabilir. Aslında, bazı hamile kadınlar depresyon için fluoksetin (Prozac) başladıktan sonra tam bir iştah kaybı, erken dolgunluk ve kilo kaybı bildirmiştir. Olanzapin ve buprenorfin iştahın azalmasına neden olabilecek diğer ilaçlardır.

Düzensiz beslenme

Bazı hamile kadınlar, anoreksiya ve bulimia gibi yeme bozuklukları yaşayabilir. Düzensiz beslenme iştahta değişikliklere , kilo alma fobisine ve gıda alımında azalmaya yol açabilir. Hamileyseniz ve yeme bozukluğunuz varsa, sağlık hizmeti sağlayıcınızdan tedavi seçenekleri isteyin.

Hamilelik sırasında iştah kaybı nasıl tedavi edilir?

Protein açısından zengin atıştırmalıklar: haşlanmış yumurta , yoğurt, kavrulmuş nohut, peynir ve kraker ve dilimlenmiş tavuk, hindi veya jambon

Yumuşak, lifli sebzeler: tatlı patates, yeşil fasulye, minik havuç (buharda veya çiğ) ve çiğ ıspanak salatası

Tatlı, basit ısırıklar: taze meyveler, yulaf ezmesi , kurutulmuş meyve ve sade süzme peynir gibi soğuk süt ürünleri

Nişastalar: kinoa, kahverengi pirinç, makarna, makarna ve peynir ve fırınlanmış veya patates püresi

Çorba: tavuk şehriye çorbası ve tavuk pirinç çorbası

Sıvılar: basit et suları ve sağlıklı smoothie

Hamilelik sırasında iştah kaybı yaşıyorsanız, önceliğiniz her zaman besin açısından zengin gıdalar olmalı.

Besinler İlacınız Olsun

Esenlikler Dilerim.