BALIK GÖLÜ - DOĞUBAYAZIT İÇME SUYU - YENİ PROJELER.. -Erhan BAYDAR-

BALIK GÖLÜ - DOĞUBAYAZIT İÇME SUYU - YENİ PROJELER.. -Erhan BAYDAR-

 -Erhan BAYDAR-

Ağrı Valisi Sayın Osman Varol Ağrı ve ilçelerine yaptığı ziyaretler kapsamında Balık Gölünde de incelemelerde bulundu.

Sayın Varol, göl hakkındaki izlenimlerini, “Bölgeyi inceledik, arkadaşlarımızdan bilgi aldık, Yoğun kalabalık ve vatandaşımızın bölgeye ilgisi, göl ve çevresinin cazibesini arttıracak projeler için bize cesaret verdi..” diyerek değerlendirdi.

Gerçekten, Balık gölünün insanı etkileyen, anlatılması güç bir cazibesi var. Bu anlamda Sayın Valimizin Balık Gölü ile ilgili ilk değerlendirmesi çok kıymetlidir.

Bilindiği gibi Balık Gölü etrafına geçmişte bazı yatırımlar yapıldı. 1982 yılında Özel idarenin yaptırdığı sonradan atıl durumda olan tesis ve zaman zaman yapılan ağaçlandırma çalışmaları bunlardan bir kaçıdır.

Şimdi Sayın Valimizin ziyareti ile Balık gölüne yeni projeler gündeme gelmişken, yapılması düşünülecek proje ve yatırımlarda dikkate alınması gereken birkaç başlığı değerlendirmek gerekir.

Birincisi, Balık gölü 150 bin nüfusu ile Doğubayazıt ilçesi ve çoğu köyün içme suyunun temin edildiği, yüzbinlerce hayvanının istifade ettiği, bununla birlikte bağ, bostan ve tarım arazilerinin sulandığı çok önemli bir kaynak.

İkincisi, 2241 rakımı ile kışın ayrı, yazın ayrı tabiat güzelliği ile dillere destan kırmızı pullu alabalığı ile bölgenin keşfedilmemiş harika bir değeri..

Üçüncüsü, balık gölü çevresi hayvancılık yapan köylülerimizin istifade ettikleri konakladıkları önemli yaylalar..

Dördüncüsü, özellikle son zamanlarda yaz aylarında piknikçilerin yoğun ziyaret ettikleri mesire alanı..

Bütün bunlar değerlendirildiğinde çok sayıda güzellikleri içinde barındıran doğası ile kış turizmine açılabilecek cennet gibi bir yerdir Balık Gölü..

Şimdi, Balık Gölünü bu şekilde özetledikten sonra, İçme suyunu bu gölden temin eden ve başkaca cazibeli içme suyu kaynağı şimdilik bulunmayan Doğubayazıt ve çok sayıda köyümüzü yapılacak her değerlendirmede göz önüne almaz isek konu eksik kalır.

Her şeyden önce Doğubayazıt’ın içme suyunun yüzde 90’lık bölümü Balık gölünden cazibeli yani masrafsız olarak temin edilmektedir.

Doğubayazıt’ın olağanüstü artan nüfusu ile mevcut kaynaklar değerlendirildiğinde, uzun vadede su sıkıntısının devam edeceği öngörülüp, Balık gölünde su kayıplarının önlenmesi ve planlanacak yatırımlarda kirliliğe meydan verilmeyecek projelerin geliştirilmesi şarttır.

Doğubayazıt Belediyesinin Balık gölü içme suyu projesi, 1986 yılında onaylandığında, o dönemin ilçe bazında en büyük içme suyu yatırımlarından biri olarak planlanmıştır. 300 lt/sn (saniyede 300 lt) suyun 2020 yılına kadar ilçeye yeteceği hesaplanmıştır. Bu hesaplama, normal nüfus artışı göz önünde bulundurularak, sadece içme suyu olarak hesaplanmıştır.

Ama Aradan geçen zaman içinde nüfus artışına rağmen yeni içme suyu kaynağı bulunamamıştır.

Yeni cazibeli ve en az masraflı kaynaklar bulununcaya kadar, ilçenin en büyük probleminin içme suyu olduğunu ve tek önemli su kaynağının da BALIK GÖLÜ olduğunu hiç hatırdan çıkarmamak gerekir.

Netice olarak, Balık Gölü çok önemli bir değerimiz. Güzel yatırımları hak ediyor. Gündeme gelmişken katkı olsun istedik. Bu bakımdan, Balık gölünün koruma altına alınması, su kayıplarının önlenmesi, kurak geçecek yılların da hesaba katılarak DSİ gibi kuruluşların yatırım yapmasını sağlamak gerekir..

Ayrıca özellikleri dikkate alınarak festivaller yapılabilir yerli ve yabancı turizme açılabilir, günübirlik ziyaretçiler için piknik alanları hazırlanabilir..

-Erhan BAYDAR-